Inspirasjon for reiselivet i Hyllestad og HAFS

Førre helg var ein delegasjon med aktørar frå reiselivet i Hyllestad og HAFS på studietur for å læra meir om naturbasert reiseliv i Skottland. Internasjonalt er det ei stadig aukande interesse for denne type ferieopplevingar, og i Skottland har dette utvikla seg til ei viktig nisje for reiselivet. Turen var spissa mot naturbaserte opplevingsprodukt, og vi besøkte verksemder som driv i denne nisjen i ulik skala.  Målet med turen var å hente inspirasjon til korleis konkrete tiltak kan overførast til vår region.

_DSC0401

Delegasjonen frå HAFS budde i Grantown on Spey, ein landsby i den skotske nasjonalparken Cairngorms. Her har det dei siste ti åra etablert seg stadig fleire reiselivsaktørar som har naturbasert reiseliv, og då særleg wildlife watching, som sitt tilbod. Wildlife watching er å legge til rette for at turistar kan komme tett på dyre- og fugleliv i deira naturlege habitat. Dette vert ofte gjort ved hjelp av ein guide som tek turistane med til stadar der ein kan oppleve dyr eller fuglar av interesse. Denne type opplevingar krev ofte svært lite infrastruktur, det vert mellom anna satt opp enkle skjul (hides) der ein kan sitte og vente på at dyr eller fuglar kjem forbi.

Eit enkelt skjul for fuglekikking
Eit enkelt skjul for fuglekikking

Gruppa vart kjent med Speyside Wildlife, ei bedrift som starta med fuglekikking i Skottland for rundt 20 år sidan, og no har vokse til ein internasjonal reiselivsaktør. Grunnleggaren av verksemda, Sally Dowden, delte sine erfaringar og gav nyttig informasjon om kva som skal til for å komme i gang med liknande tilbod i vår region. Vi besøkte eit av deira skjul der turistar kvar kveld kan komme tett innpå mår og grevling i sine naturlege habitat. Dette er eit av dei mest populære naturbaserte opplevingsprodukta i området – ein verkeleg augeopnar rundt kor lite som skal til for å legga til rette for denne type turisme i vår region.

Horndykker 4
Hekkande Horndykkar – ein av få i Storbritannia

Guide John Poyner tok gruppa med til eit svært populært fuglekikkingsskjul ved ein liten innsjø. Her valfartar store mengderav britiske turistar for å oppleve ein av Storbritannia sine mest sjeldne hekkefuglar; Horndykkaren. Han fortalte korleis han jobbar for å gje turistane ein best mogleg naturoppleving. Vi var heldige, og fekk oppleve Horndykkaren på nært hald.

Fiskeørna trekk 40.000 besøkande i året
Fiskeørna trekk 40.000 besøkande i året

Loch Garten RSPB Osprey (Fiskeørn) Centre fekk gruppa sjå korleis ein kan oppleve eit hekkande par fiskeørner på avstand. Inne på senteret er det satt opp kikkertar og TV- skjermar som gjer at turistane kan følgje med utan at fiskeørnene vert uroa. Det er Royal Society for Protection of Birds som driv dette senteret, ein britisk organisasjon med 1 million medlemmar. Fiskeørnsenteret har opp mot 40.000 besøkande i løp av sesongen på 6 månadar!

Guiding i skotsk natur
Guiding i skotsk natur

Det vart også tid til mange gode råd frå den erfarne guiden Jonathan Willet, som driv sitt eige selskap Red Kite Tours. Samt frå Ecoventures, der eigar av verksemda Sarah Pern gir guida båtturar til turistar som ynskjer å oppleve delfinar på nært hald.

_DSC0677
Tilbake frå delfin- og fuglekikking

Dei naturbaserte reiselivsbedriftene i Skottland nyttar i hovudsak ressursar som vår region har svært mykje av, i form av vakker natur og rikt dyre- og fugleliv. For at Hyllestad og HAFS skal bli ein suksessfull reiselivsaktør innanfor naturbaserte opplevingar er det viktig med samarbeid mellom lokale reiselivsaktørar. På oppsummeringsmøtet for studieturen gav alle deltakarane utrykk for at dei ynskjer å gå vidare i arbeidet med å få etablert ei kommersiell opplevingsbedrift i Hyllestad/ HAFS. Det vart lagt opp til ei snarleg oppfølgingssamling, der ein også inviterer inn aktørar som ikkje hadde anledning til å delta på studieturen. Det vert spennande å følgje denne etableringa framover!

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s